torsdag den 24. oktober 2013

6 udbredte misforståelser omkring vægttab

 
Der findes mange veje til en sund livsstil og et vægttab, og der er således ikke nogen færdigsyet model, som passer til alle. Det handler om at se på den enkelte person og ud fra vaner, liv og selvfølgelig vægt at spore sig ind på, hvilken vej, det er den rigtige at tage for netop ham eller hende. Og så handler det groft sagt om matematik, hvis du vil tabe dig, skal du således spise færre kalorier, end din krop bruger.
 
 
Misforståelse nummer 1
Overvægtige mennesker er usunde og utrænede
Sådan behøves det ikke at være, men det kommer helt an på graden af overvægt. Du kan sagtens veje fem kilo for meget og stadig være sund, men hvis du kommer op på 10 kilos overvægt eller mere, så skal du se din kost og dine vaner efter i sømmene. Hvis du ellers spiser sundt og dyrker motion, så er det faktisk sundere at veje fem kilo for meget, end at være normalvægtig og ikke dyrke motion eller spise sundt.
Misforståelse nummer 2
Slanke mennesker er sunde mennesker
Det er en misforståelse, for sådan er det ikke altid. Hvis du er tyndfed, er du slank men mangler muskelmasse, og så bør du tænke motion ind i dit liv, uanset hvor slank du er. En lettere overvægtig person kan, som nævnt under punkt 2, være langt sundere end en tyndfed person, hvis de ekstra kilo skyldes et for højt indtag af fødevarer med et højt fedtindhold – f.eks. nødder, olie eller avokado.
Misforståelse nummer 3
Du kan spise, hvad du vil, så længe du træner
Det er en udbredt misforståelse. Du skal løbe mere end 10 kilometer for at forbrænde en plade chokolade, så hvis du spiser meget slik og kage, så skal du nærmest træne konstant for at holde vægten nede. Selvfølgelig kan man tillade sig mere, hvis man træner, men der skal være balance i regnskabet, ellers sætter de søde og fede sager sig som ekstra kilo på kroppen.
Misforståelse nummer 4
Spis hyppigt så taber du dig
Det er en misforståelse, at man taber sig, hvis bare man spiser mange små måltider i løbet af en dag. Det handler helt og holdent om, hvad man spiser. Du skal hele tiden tænke på kalorieindholdet, og hvis du spiser en solid og sund morgenmad, så kan du for så vidt sagtens vente med at spise igen, til det bliver frokost. Hvis du er typen, der bliver meget sulten til de store måltider, kan det dog være en god idé med et lille, sundt mellemmåltid, så du ikke går helt over gevind, når du når til frokosten eller aftensmaden
Misforståelse nummer 5
Frugt er altid sundt
Ja, frugt er sundt, men indeholder frugtsukker og dermed mange kalorier, så derfor skal du være opmærksom på, hvor mange stykker du spiser i løbet af en dag. Sundhedsstyrelsen anbefaler tre stykker om dagen, og det kan du i de fleste tilfælde roligt holde dig til. Spis derimod gerne alle de grøntsager, du kan.
Misforståelse nummer 6
Du bliver overvægtig af at spise efter klokken 20
Det kommer helt an på, hvad du spiser efter klokken 20 – i de fleste hjem er det chokolade og guf til aftenkaffen, og ja, så er det klart, at du tager på. Det er imidlertid ren matematik, og hvis du sørger for at have nogenlunde styr på dit kalorieindtag og ikke spise flere kalorier, end din krop skal bruge, så tager du heller ikke på. Du kan således sagtens spise et sundt måltid mad sent om aftenen, uden at der sker noget ved det. Rigtigt er det dog, at din forbrænding er lav om natten, og at det derfor giver god mening at spise mest i løbet af dagen, hvor din krop også forbruger mest energi. 

 

 
 

2 kommentarer:

  1. Hej Mette og Micky!

    Nu håber jeg det er ok jeg kommenterer på et lidt ældre indlæg, men jeg synes bare det var så rammende! Der florerer virkelig mange myter rundt om sundhed og træning i dag, og det kan være svært at vide hvad man skal "tro" på. Jeg har ikke læst jeres blog før, men den ser virkelig motiverende ud - jeres historie kan man jo ikke andet end blive i godt humør af og få lyst til at løbe en tur ;)

    Hilsen Anna
    thewonderwomanwannabe.blogspot.com

    SvarSlet
  2. Hvor er det rart med en udredning af myterne, så man ikke begår de fejl, når den står på vægttab nu! (y)

    SvarSlet