søndag den 21. april 2013

Hvorfor sveder nogen mere end andre... ?

Kender I det der med at sidde på en spinnings cykel og kigge rundt i lokalet - nogen steder ligger der decideret sved (ad!) vandpytter under cyklerne - og andre er der ikke så meget som en dråbe at se. Jeg (Mette) sveder naturligvis ALTID til høj intensitet timer, som feks. Spinning - MEN jeg laver ikke store vandpytter.



Jeg har tit undret mig over hvorfor nogen sveder så meget mere end andre  -og efter at have læst ET HAV af artikler og indlæg omkring sved - er jeg blevet lidt klogere på det.

Kroppen prioriterer den såkaldte varmehomeostase meget højt - dvs balanceringen af kropstemperaturen.
(
Homøostase er et begreb, der betyder “balance” eller “ligevægt”. Homøostase er en egenskab ved ethvert åbent system, der gør det muligt at ændre det indre miljø, sådan at stabile forhold kan fastholdes.)

Svedproduktionen meget genetisk bestemt - nogle mennesker er bare bedre til at komme af med varme end andre, dette kan skyldes bedre overfladigt venenetværk, bedre eller ringere evne til at udvide overfladiske kar samt generel kropsbygning

Udover dette kan kroppen tilvænnes til at svede - såkaldt akklimatisation - træner man meget og ofte (eller bor man i et varmere klima) begynder man ofte at svede hurtigere (men modsat hvad man skulle tro betyder dette hurtigere initiel afkøling og dermed mindre tydelig svedproduktion), man sveder mere effektivt (på de såkaldte "rigtige steder") og man kan, hvis nødvendigt svede væsentligt mere - eens evne til at svede kan altså trænes som en muskel - VILDT ik?


Personer der ikke er vant til at træne vil oftest reagere relativt sent på øget kropstemperatur, reaktionen vil være ringere, og når sveden så kommer være kraftigere - desuden kommer den tit på de "forkerte steder" (- en utrænet person vil typisk svede mest fra ryg og brystregion mens trænede individer typisk er bedre til at bruge arme, ben og hoved.) - derfor ser det ofte ud som om at folk i ringe form sveder mere end andre.

Hmm Jeg træner 5-6 gange om ugen, og sveder mest fra Pande/hoved, Ryg, bryst og skulder ...



OKAY  - men ...

Skal man svede før motionen virker?

Jeg har fundet denne gode artikel fra "Samvirke" - hvor de bla. skriver følgende.
 
"Er de små salte dråber et direkte udtryk for, hvor meget du presser din krop, og kan det virkelig passe, at man sveder mere, hvis man er i god form? Samvirke har fået hjælp af en ekspert til at aflive motionsmyter om sved
Sveden er ikke en målestok for motion
Du stirrer misundeligt over på svedpølen under sidemanden på løbebåndet i fitnesscenteret. På din egen pande er der højest et par dråber på vej, og du har knoklet i tyve minutter. Bare rolig, der er ingen grund til frustration.
»Mange løbere kan træne rigtig hårdt uden at svede særlig meget,« fortæller Jesper Mølgaard, der er bachelor i idræt og til daglig arbejder med langdistanceløbere på eliteniveau.
For der er store individuelle forskelle på, hvor stor svedproduktion, man har, og mange slags motion fungerer fint, selvom de salte dråber ikke pibler frem på panden.
Sved er kroppens varmeventil
Når eliteløberne ikke sveder, behøver det ikke at betyde, at de ikke presser deres krop og forbedrer sig. Løb presser nemlig udholdenheden mere end muskelstyrken. Der er dog nogen motionsformer, der skal få sveden frem, siger han.
»Ved spinning på motionscyklen arbejder man med de store muskler i benene, og det skaber meget varme og dermed meget sved. Det helt unikke ved spinning er så også, at man ofte sidder i et rum med mange mennesker, hvor der hurtigt bliver meget varmt.«
Og netop varmen er vigtig for at forstå, hvorfor og hvornår man sveder.
»Sved er den bedste måde at slippe af med overskydende varme på, når vi træner. Derfor finder kroppen selv ud af, hvor meget den har brug for at svede for at holde kropstemperaturen stabil,« forklarer Jesper Mølgaard.
Når svedkirtlerne aktiveres, bringes store vandmængder ud på hudens overflade, hvor de fordamper. Det fjerner kroppens varme.
De tunge og de fysisk aktive sveder mest
Men den sveddryppende cykelrytter kan ikke være sikker på, at han presser sin krop mere end den knastørre kondiløber. For der er stor forskel på, hvor meget man skal presse sin krop for at svede.
»Jo bedre du er til at svede, jo hurtigere regulerer du kropstemperaturen, og jo mindre risiko er der for, at du overbelaster systemet,« siger Jesper Mølgaard. Derfor vil man gradvist svede mere, jo bedre fysisk form man kommer i. Men både vægt og væskeindtag spiller også ind.
»En tyk person vil have mere isolerende fedt, der hurtigere får kernetemperaturen til at stige. Det øger svedproduktionen,« forklarer Jesper Mølgaard. For at hjælpe varmeafgivelsen og svedproduktionen på vej er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, lyder hans råd.  

Så blev vi så kloge. Opsummeringen af alt det jeg har læst mig til må være - at det at svede (meget eller lidt) afhænger af 
- genetik
- Kropsbygning
- Kroppens fysiske form
- Til deles hvor hårdt du arbejder (læs: i spinning belastning og puls)               

Ingen kommentarer:

Send en kommentar