onsdag den 4. september 2013

Krop og muskler ELSKER stærketræning


Hvad sker der med dine muskler, når du træner
Fra én synsvinkel er det indlysende, hvad der sker, når du træner styrketræning: Musklerne bliver stærkere, slankere og mere udholdende. Det kan enhver både se og føle. Nogle mener desuden, at musklerne bliver større, og det gør de som regel også – i ét eller andet omfang, som tit er langt mindre, end man forventer. Under huden er billedet dog langt mere komplekst, og mange af træningens virkninger er usynlige, men så meget desto vigtigere. 

Musklerne vokser – men ikke så meget som du tror
 
Lige netop muskelvæksten er nok det fænomen, som flest har en fejlagtig opfattelse af. Kvinder frygter at få store Arnold-muskler – mens mænd undrer sig over, at de ikke får det. I virkeligheden er det kun den virkelige Arnold og nogle få ligesindede der overhovedet kommer i nærheden af den slags muskler. Flertallet af os bliver stærkere og sundere, men får kun marginalt større muskler. Vores kroppe er simpelthen ikke bygget til at kunne få store muskler.

Musklerne bliver stærkere, fordi muskelfibrene bliver ødelagt
 
Hvad er det egentlig der sker i musklerne, når de bliver vokser og bliver stærkere? Det er lidt paradoksalt, for vejen til større styrke og bedre sundhed, går faktisk gennem ødelæggelse!

Man er ikke 100% afklaret om, hvad der sker rent fysiologisk, men den mest udbredte forklaring på muskeltilvæksten er, at de enkelte muskelfibre bliver tykkere fordi de danner reparationsvæv, som gør fibrene større. Hård styrketræning – og intervaltræning for den sags skyld – medfører at der kommer små ridser og revner i muskelfibrene. Når de læges bliver fiberen tykkere – og stærkere. Effekten er mest markant for type 2 fibre.

Der er meget der tyder på, at det også er denne proces der forårsager den muskelømhed der optræder i musklerne ca. 24 timer efter træningen – også kaldet DOMS for Delayed Onset Muscle Soreness. Bemærk dog at ømhed ikke er en forudsætning for resultaterne – den optræder blot som konsekvens, især, men ikke kun, hos utrænede.

Træning gør dine muskler til hormonfabrikken
 
Hvis ødelæggelses-helingsprocessen var det eneste der foregik når vi trænede, var det nok så simpelt. Træn-hvil-bliv stærkere, og det var så det. Imidlertid er den menneskelige krop langt mere kompleks end som så. Faktisk er den så kompleks at der stadig er utroligt mange ting vi IKKE ved.

Noget af det, man har forsket mest i de senere år, er sammenhængen mellem træning og kroppens produktion af forskellige hormoner. Senest har et dansk forskningshold under ledelse af professor og forfatter Bente Klarlund Petersen opdaget at musklerne ikke bare arbejder og forbrænder energi, men også producerer en lang række hormoner under aktivitet. Det har man hidtil ment udelukkende foregik i kroppens kirtler.

Forskernes resultater viser, at de hormoner, som musklerne producerer, spiller en central rolle for kroppens sundhedstilstand. Faktisk er man ved at undersøge, om det er her man skal finde forklaringen på hvorfor træning er så effektivt til at modvirke livsstilssygdomme fra kredsløbssygdomme over demens til diabetes. Som Bente Klarlund har udtrykt det:

“Muskler er ikke en slags elastikker, der trækker sig sammen, når man skal hugge brænde. Men avancerede organer, der sætter turbo på omsætningen af fedt og sukker, når vi bevæger os.”

Musklerne producerer flere forskellige hormoner, som man kalder myokiner (fordi de produceres i musklerne). Og de har en lang række positive effekter. De øger fx sukker- og fedtforbrændingen, styrker knoglerne og modvirker degenerationen af muskelcellerne.

Endnu én af de hypoteser, som forskerne forfølger, er at denne hormonproduktion også spiller en central rolle i at modvirke aldersrelaterede sygdomme. Så uanset om du får større muskler, gør styrketræning dig (fysiologisk) yngre.

… og giver dig ”stærkere” nerver


Der er endnu en grund til at du kan blive markant stærkere af styrketræning uden at få kæmpe muskler: Træningen ”styrker” dine nervebaner. Når et barn lærer at cykle eller at spille klaver, er det hjernen og nervesystemet der tilpasser sig. Efter lang tids gentagelse af de samme bevægelser, har nervesystemet tilpasset sig, så bevægelserne bliver automatiske og barnet ikke længere skal tænke over koordinationen. Det samme sker ved styrketræning. Heldigvis lidt hurtigere end ved klaverspil!

Når du træner med modstand – uanset om det er med vægte, maskiner, sandsække eller din egen kropsvægt – ”lærer” dine nerver at arbejde hårdere. De bliver i stand til at aktivere flere muskelfibre på samme tid i én koordineret indsats, og resultatet er større styrke uden større muskler. Én af hypoteserne for hvorfor kroppen får sværere ved at reagere på træning efter de 75, er faktisk at nerverne ikke længere er i stand til at aktivere så mange muskelfibre som før. Hvorfor det sker, ved man ikke. Men jo bedre form musklerne er i før det sker, jo langsommere foregår forfaldet. Og det er da i hvert fald én afgørende grund til at træne styrketræning. Nu.

Kilde: Læs hele artiklen her!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar