søndag den 15. september 2013

Restituér efter din træning – optimér dine resultater.


 
Vidste du, at kvaliteten af din træning i høj grad af afhænger af kvaliteten af din restitution? Det gør det…! Restitutions er den proces din krop gennemgår når den har trænet, for at blive klar igen. Restitutionsperioden starter altså i det sekund du har taget din sidste gentagelse og fortsætter i X antal tid. Der er naturligvis en række faktorer der spiller ind i forhold til længden af perioden;

Intensiteten af træningen, varigheden af træningen, dit eget fitnessniveau, typen af din træning, din alder og kvaliteten af din restitution.

Når du gør brug af de mest hensigtsmæssige tiltag for at optimere din restitution, vil du over en længere periode opleve, at du kan træne oftere, præstere bedre og ultimativt få hurtigere resultater.

Lad os kigge lidt på estimerede restitutionstider;

1) Træning med lav intensitet; Komplet restitution = ½ - 1½ dag.
2) Træning med moderat intensitet; Komplet restitution = ½ - 2 dage.
3) Træning med høj intensitet; Komplet restitution = 1-3 dage.
4) træning med maksimal intensitet; Komplet restitution = 2-4 dage.

Herunder er et par punkter hvor du kan optimere din restitution;

1) SØVN. Det er særligt under søvnen at din krop restituerer, så en god lang og dyb søvn.
2) KOST. Sørg for at fylde dine muskler op igen efter træning med den god kombination af proteiner og kulhydrater.
3) AKTIV RESTITUTION. Dette fænomen går også under ”lad os lige få løsnet musklerne op” og er aktiviteter (ikke træning) med LAV intensitet, der blot skal sikre øget blodgennemstrømning.
4) ANTIOXIDANTER. Disse er faktisk i stand til at fremskynde din restitution og er at finde i blandt andet; Blåbær, Grøn the, Bønner, artiskokker og vigtigst af alt MØRK CHOKOLADE.
5) C-VITAMINER. Disse er med til at sænke niveauet af Kortisol (et stresshormon i kroppen), hvilket bidrager til en langt hurtigere restitution og findes i blandt andet; Kiwi, Broccoli, Grønkål, Peberfrugter og appelsiner.

I korte træk kan man sige, at jo mere du går op i din restitution – jo bedre træningsresultater får du. Så med denne reminder (også til os selv) vil vi nu fokusere ekstra meget på restitutionsdelen. For som en kollega i branchen en gang sagde; ”Halvdelen af en effektiv træning foregår på sofaen med benene oppe”

Ingen kommentarer:

Send en kommentar