tirsdag den 3. december 2013

4 facts om alkohol og træning

Så er det endnu engang blevet tid til julefrokoster og alt hvad det indebærer af tunge vinterretter og ikke mindst: Alkohol. Men hvad gør en måned i spritlage ved vores træning? Her får du seks facts om alkohol og træning – lige fra doping til mental revitalisering.
1. Alkohol som doping
I udholdenhedssportens tidlige alder forsøgte man sig med alkohol – ikke som direkte præstationsfremmende, men for at dulme smerterne i musklerne. Dengang brugte man også stryknin, æter og sågar nitroglycerin, som man mente skulle lette åndedrættet. Stryknin har i små doser en opkvikkende effekt, men alligevel var det tæt på at koste Thomas Hicks livet, da han ved OL i 1904 løb maraton på en cocktail af stryknin og alkohol. Han overlevede – men det gjorde Tom Simpson ikke. I 1967 kæmpede han sig op ad Mount Ventoux sprængfyldt af cognac og amfetamin. Det var mere end, hvad kroppen kunne klare, og på andensidste kilometer faldt han død om. Ikke for at skræmme dig, men hvis du skal cykle op ad stejle bakker dagen efter julefrokost, så pas på! 
Så selvom alkohol i princippet er energiskabende, og du pludselig kan danse til kl. 5 om morgenen efter en hård arbejdsuge, så er træning og alkohol ikke den bedste kombination. For slet ikke at tale om dagen derpå, hvor du både vil være øm – og have ondt i hovedet…
 
2. Julen er tid til kærlighed(shåndtag) 
Hvis flad mave er din hellige gral, er julefrokoster noget, fanden har skabt. Som du sikkert ved indeholder alkohol næsten lige så meget energi som fedt. En juleøl er nærmest det samme som et 'lækkert' shot ren og gul madolie. 
Af al den energi, vi indtager fra alkohol, bliver fem procent deponeret direkte i vores fedtdepoter. Resten af energien fra alkohol skal omsættes i leveren. Men det optager leveren så meget, at kroppens sædvanlige energiomsætning bliver sat på pause. Derfor ryger en større del af den flæskesteg, vi spiser til juleøllen og den røde Aalborg, simpelthen direkte ind i vores kærlighedshåndtag. Og ikke nok med det – alkohol øger appetitten, og det underminerer lidt sildens sunde egenskaber, når vi bagefter spiser både fiskefilet, frikadeller, medister, ribbensteg og risengrød med flødeskum!
 
3. Alkohol får dine muskler til at skrumpe
Det er ikke kun leveren, der skrumper af for meget alkohol – det gør overarmen også. Alkohol øger nemlig kroppens produktion af hormonet kortisol, og kortisol er nedbrydende for musklerne (kortisol frigives også, når man er stresset – derfor er stress også ødelæggende for din træning).
Oven i det hæmmer alkohol også produktionen af det mandlige kønshormon testosteron – selvom man skulle tro noget andet, hvis man ser på hankønnet under alkoholpåvirkning. Det kan godt være, man(d) føler sig enormt mandig i en brandert – men det er altså alkoholen, ikke testosteron.
Testosteron har en anabolsk effekt – altså muskelopbyggende. Ikke nok med at dine hårdt tilkæmpede muskler skrumper, så restituerer de heller ikke fra styrketræning, hvis du bedøver dem i alkohol.
4. Dræner kroppen, revitaliserer sjælen
Efter en weekend med to-tre julefrokoster, flere dages tømmermænd og dvaskhed, kan det være svært at komme af sted til træning. Juletidens konsekvente alkohol-indtag rammer os især på modet. For når vi ikke kommer af sted så ofte, begynder de hårdt opnåede resultater at forsvinde – og det kan dræbe enhver motivation.
Men ind i mellem kan sjælen nyde godt af en lille gewesen. Vi gør det jo af lyst (selvom det ikke føles sådan, når bordherren gør det umuligt at takke nej til snaps), og det kan give fornyet energi at følge lysten. At føle at man går glip af noget, er ikke god motivation for træningen – så tag bare en enkelt, to eller tre med god samvittighed.
 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar